Een vereniging die zich ten doel stelt het beoefenen en het bevorderen van de mensport.

Activiteiten

Doelstelling is het stimuleren en bevorderen van het aangespannen rijden in alle vormen door het organiseren van allerlei evenementen op dit gebied.

Authentieke ritten

Hoofdstad Aanspanning accepteert bij deze ritten alle rijtuigen die volgens de regels authentiek zijn zonder deze aan een jury-beoordeling te onderwerpen. Passende kleding is hierbij zeer gewenst.

Dit zijn de Nachtrit door donker Amsterdam Vertrek om 21.00 uur en einde 01.00 uur;

De Vestingrit in het Gooi;

De Tour Classique met picknick in stijl;

In 2010 werd voor de eerst keer een Coach Meeting georganiseerd voor uitsluitend coaches op een mooie locatie.

Overige ritten

Naast de authentieke ritten organiseren we ritten voor alle soorten aanspanningen. Dit zijn: Recreatieve ritten op wisselende locaties (o.a. openingsrit, bosrit, poldertocht), de Puzzelrit: Een dag voor het hele gezin met een puzzeltocht, spelletjes en een vaardigheidsproefje;

En tenslotte de Strandrit: In het najaar lekker uitwaaien op het strand met een pauze in een manege om weer op te warmen.

Arrensleden

Als de weersomstandigheden gunstig zijn gaan we op een nader te bepalen plek een tochtje maken met een aantal arrensleden (zie de foto bovenaan de website), natuurlijk op heel korte termijn geregeld. De leden worden via de nieuwsbrief op internet of door een telefoontje bij elkaar geroepen. In december presenteert Hoofdstad Aanspanning zich met een aantal arrensleden op wieltjes op de Kerstfair van Marienwaerdt.

Deelnemen als niet-lid

Alleen de Nachtrit is vanwege de grote belangstelling slechts voor leden toegankelijk, op andere ritten zijn niet-leden ook welkom, tenzij er teveel inschrijvingen zijn, dan gaan de leden voor. Niet-leden betalen wel meer.

Jaarboek

Aan het eind van het jaar verschijnt ons Jaarboek met daarin foto's, leuke en interessante artikelen en verslagen van evenementen uit het afgelopen jaar. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door adverteerders en sponsors.

Excursies

Hoofdstad Aanspanning organiseert regelmatig een excursie naar interessante collecties in binnen- en buitenland. Daartoe zetten ook diverse leden de deuren wijd open.

Presentaties

Hoofdstad Aanspanning wordt regelmatig gevraagd om met een aantal leden presentaties te verzorgen met rijtuigen of sleden met een bepaald thema, zoals bijv. bedrijfsaanspanningen of tweewielers (Zo waren wij in Beesd bij de WK vierspannen, Outdoor Gelderland, in Boekelo en op de Fairs op Mariƫnwaerdt).

Voorzieningen

Hoofdstad Aanspanning heeft een eigen cateringploeg om bij de evenementen de inwendige mens te verzorgen en er is altijd een sanitaire voorziening aanwezig, al stoppen we midden in het bos.